Hjem » Ukategorisert » Passivhus i Tyskland (miljøvennlig-, bærekraftig hus)

Passivhus i Tyskland (miljøvennlig-, bærekraftig hus)

Follow Livsstil on WordPress.com

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Bli med 70 andre følgere

Tidligere artikler

dsc_1672For ikke så lenge siden, leste jeg et artikkel i Aftenposten om at Tyskland er veldig lang fremme ved å brygge passivhus. ( fakta til passivhus: Passivhus (tysk: Passivhaus) er hus med en spesiell konstruksjon som gir et vesentlig lavere energibehov enn dagens standard. Konseptet er utviklet i Tyskland, der det også er utarbeidet kriterier for sertifisering av passivhus og passivhusutbyggere.) I sommer var vi faktisk har vært i et området der var det en del dsc_2178passivhus. Det var en blokk som bygde akvarier rundt husene. De har brukt vann til å varme opp leilighetene i denne blokken. Det andre bygningen hadde solpanel på taket. Selv om det var solpanel på taket, var bygningsdesignen moderne og så flott ut. En andre diger bygning på motsatt side var en svømmehall, der de også brukte solpanel på taket for å varme opp bygning og vannet. Et gamlehjem i samme området hadde bygget luftrom rundt bygget for å regulere temperaturen inne i bygningen.

I Norge er det ikke så mye man kan se til passivhus. Mange av nye leilighetkompleks har heldigvis fått  lavere energiforbruk. Det også finnes nye leiligheter med betydelige luftlekkasjer. Det er en skam at man i år 2016 fremdeles ikke kan tenke langsiktig ved å benytte den teknologi som finnes, til å lage bedre bygg enn vi har prestert så langt.

dsc_2185Å bygge hus er dyrt. Når man først tar det skritt i å bygge et nytt bygg, har man pr i dag mulighet til å ta inn i vurderingen både estetiske og miljøhensyn. Tenkt at for tusenvis av år siden i Kina, tenkte keiserne på hvordan de kunne lage et hus som kunne holde seg kjølig om sommeren når det er veldig varmt. For mange år siden overnattet jeg på en gård et annet sted i Norge. Da bodde vi i et stabbur (tømmerhus). Det laget dem også et luft room. Det vil si selve huset laget av tømmer. I midten var det et luft room og et ytrevegg også av tømmer. Jeg husker enten det var sen august eller tidlig september, selv om det var kaldt om natten og varmt på dagen, så var det ganske riktig og behagelig temperatur inne i stabburet. Nå er vi i år totusen, med alle muligheter med teknologi og materialer, bør man kunne som som mål å lage hus som bruker mindre energi. Dersom alle ta et tak i og tar energiproblemet alvorlig, vil denne verden bli mye grønnere.


Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: